• darkblurbg

Waarom Balance?

De Balance norm staat niet allen voor de gezondere schoolkantine maar ook voor een gezondere levensstijl waarbij zorg voor duurzaamheid, leren en bewegen een belangrijke plek hebben. In het dagelijkse leven zoeken wij naar de balans van genieten en gezond leven. Lekker eten en drinken hoort hierbij. Tijdens de middelbare schooljaren gebeurt er veel. De ontwikkeling naar zelfstandigheid draait op volle toeren en het opleggen van regels werkt soms averechts. Goede en volledige voorlichting heeft in onze ogen meer kans bij het maken van keuzes. De Balance norm geeft hen handvatten om die balans te vinden. Het geeft je richting in het maken van de eigen keuzes.

De Balance norm belicht alle vormen van eten en eetgewoontes, het staat ook voor halal, vegetarische en veganistisch. En wat dacht je van balans in je portemonnee  Hier wordt rekening me gehouden door altijd producten te hebben die gunstig geprijsd zijn. Goed presteren tijdens het sporten of leren kan direct gerelateerd worden aan de voeding die je eet. En als je dan een prestatie hebt neergezet mag dat gevierd worden, met een lekkere traktatie.

Normering

Voor de Balance norm is de Schijf van Vijf als basis gebruikt. Hierin staan alleen gezondere keuzes, bijvoorbeeld water, volkorenbrood, halfvolle melk en fruit. Producten die te veel zout, suiker of verzadigde vet bevatten, of maar weinig vezels hebben, staan buiten de Schijf van Vijf. Voorbeelden daarvan zijn koekjes, frisdrank en chips. Maar ook producten als witbrood, sauzen, vleeswaren en zout broodbeleg vallen erbuiten.

Als iemand volgens de Schijf van Vijf eet kunnen deze producten er wel bij, maar in beperkte mate; niet vaker dan drie tot vijf keer per dag iets kleins buiten de Schijf van Vijf (een dagkeuze), en hooguit drie keer per week wat groters (een weekkeuze).

Iets kleins als dagkeuze is bijvoorbeeld een portie magere vleeswaren, zoals kipfilet voor op brood, een koekje, een waterijsje, een stukje chocolade of een eetlepel tomatenketchup bij een tosti. Voorbeelden van een grotere weekkeuze zijn een plak 48+ kaas, een gevulde koek, een zakje chips, een glas frisdrank of croissant. Het advies is om deze porties klein te houden en niet te vaak hetzelfde te eten.

Stimuleren gezonde keuze

Zowel het uitgestalde aanbod als het aanbod in de automaten bestaat voor minstens 60% uit gezonde producten. Daarnaast wordt het drinken van water gestimuleerd. Bijvoorbeeld met een watertappunt.

Naast de voedingswaarden kijkt Vital ook naar het stimuleren van de juiste keuze door middel van nudging. Bij nudging wordt door productplaatsing en communicatie het maken van de gezonde keuze bevorderd. Elke kantine moet daarom  in ieder geval aan 6 basisprincipes voldoen.

  • Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan gezonde keuzes;
  • Op de opvallende plaatsen in de automaten staan gezonde keuzes;
  • Als je eten of drinken aanbiedt bij de kassa, staan daar alleen gezonde keuzes;
  • Groenten en fruit wordt op een aantrekkelijke manier gepresenteerd;
  • Op de looproute door de kantine zie je de gezonde keuzes het eerst;
  • Op de menukaart en/of prijslijst staan voor het merendeel gezonde keuzes vermeld.

Your Vital healthy of favorite

Op elke locatie hangt een assortimentslijst. Op die lijst kan je in één oogopslag zien wat de gezonde keuze is. Deze gezonde keuze is altijd in het groen aangegeven en wordt healthy genoemd. Hierdoor is deze duidelijk herkenbaar. Voor de verwenmomenten hebben we de producten die in het geel staan, de favorites. Ook bij actieposters geven wij aan hoe gezond een product is door middel van de kleur en een schuifje. Het schuifje geeft aan hoe gezond het product dan daadwerkelijk is. Dit wordt verder toegelicht in de productomschrijving die naast het product wordt afgebeeld.