• darkblurbg

Gezondheid en vitaliteit, leerlingen hoef je er eigenlijk niks meer over te vertellen. Of beter gezegd, ze laten zich er niks over vertellen. Daarom is het van belang dat je de leerlingen informeert op een passende wijze en hen een keuze biedt.

Stimuleren gezonde keuze

Vital wil het maken van de gezonde keuze stimuleren. Meer groente en fruit, kleinere porties, minder vlees en minder zoute, vette en zoete producten en gerechten. Wij helpen de leerlingen een handje door de kantine zo in te richten dat de gezonde producten de meeste aandacht krijgen in de routing, presentatie en bereiding. De gezonde keuzes zijn voorzien van een groen label en wat lekker is voor af en toe van een geel label. Ook zijn de gezonde producten voordelig geprijsd, zodat de gezonde keuze (en overigens ook de duurzame keuze) niet altijd de dure keuze is. 80% van de Vital actiedeals zijn gericht op gezonde producten.

Balance norm

Bij Vital stimuleren wij niet alleen gezonde voeding, maar vooral ook een gezonde balans in het leven. Wij hanteren daarbij de Balance Norm. De Balance Norm is het alternatief op de richtlijnen gezonde schoolkantine. De norm staat niet alleen voor een gezondere kantine, maar ook voor een gezondere leefstijl, waarbij zorg voor duurzaamheid, leren en bewegen een belangrijke plek hebben. In het dagelijks leven zoeken wij allemaal naar de balans van genieten en gezond leven. Lekker eten en drinken hoort daar bij. Tijdens de middelbare schooljaren gebeurt er veel. De ontwikkeling naar zelfstandigheid draait op volle toeren en het opleggen van regels werkt vaak averechts. Goede en volledige voorlichting heeft in onze ogen meer kans bij het maken van keuzes. De Balance Norm geeft de leerlingen, maar ook de medewerkers handvatten om die balans te vinden. Het geeft je richting in het maken van de eigen keuzes.