• darkblurbg
  • darkblurbg

21 juli het is..... International Junk Food Day!

Published: 19-07-2021

Vandaag heb je toestemming om zonder schuldgevoel je favoriete junkfood naar binnen te werken het is International Junk Food Day! Helleluja!

Een viering van alles wat niet goed voor je is. Een saucijzenbroodje, een lekkere vette pizza of een andere caloriebom? Vandaag maakt het he-le-maáál niet uit! We weten allemaal dat junkfood niet bekend staat om zijn super gezonde voedingsstoffen maar soms verlangen we gewoon naar een vette hap. Om zonder schuldgevoel aan die behoefte gehoor te geven is Junkfood Dag bedacht. Maar hey, waar komt onze drang naar ongezond eten eigenlijk vandaan en hoe gaan we als gezonde schoolcateraar Vital met deze ‘’oerdrang’’ naar ongezond snacken om?

Lekker primitief 
Onze drang naar vet eten is eigenlijk een heel primitief systeem. “Vroeger, toen we nog jagers waren en afhankelijk waren van wat we in de natuur tegenkwamen, aten we wat we konden vinden. Dus als er eten was, maakte het lichaam optimaal gebruik van die overvloed, voor het geval er weer slechte tijden aan zouden komen.” Tegenwoordig hebben we dat natuurlijk helemaal niet meer nodig, op iedere hoek van de straat is wel een ongezonde snack voor een paar euro verkrijgbaar. Maar dat oude mechanisme hebben we nog steeds.
En die overvloed aan ongezonde snacks maakt onze leefstijl ook zo ongezond.

Verslavend
Junkfood is voedsel met veel geraffineerde suikers en vet, maar met weinig vitaminen, vezels en eiwitten. Veel ongezonde stoffen, weinig voedingswaarde en niet snel een vol gevoel - een gevaarlijke combinatie! En het wordt nog gevaarlijker: door het eten van suikers komt dopamine vrij in je hersenen. Dit geeft tijdelijk een goed gevoel en kan zeer verslavend werken. Volgens sommige onderzoekers zelfs even verslavend als cocaïne(!)

Het is dan ook niet vreemd dat we onszelf troosten met junkfood in tijden van stress. Zelfs terwijl we eigenlijk wel weten dat het maar van korte duur is.

De Balance norm
Waar het omgaat is dat je de draad weer kunt oppakken na een ongezonde dag of een ongezonde periode. Even losgaan moet zo nu en dan kunnen. Snacken hoort ook gewoon bij het leven.
 Vital is een kantineconcept waarbij alles draait om het stimuleren van een gezonde balans in het leven. De ene dag feesten, de andere dag sporten. De ene dag pizza, de andere dag een gezond broodje. Wij geloven dat we leerlingen op deze manier leren zelf de goede keuzes te maken. Zonder met een belerende vinger te wijzen dat het altijd gezond moet. Ze moeten al genoeg.

Trainen

Maar wist je ook dat je je smaakpupillen kan trainen? Door te eten, trainen we onze smaakpapillen. Wanneer je veel junkfood eet, ontwikkel je een voorkeur voor suiker, vet en zout. Hierdoor krijg je steeds meer zin in ongezonde voeding.  

Maar je kunt je jezelf dus ook trainen om juist in gezonde voeding trek te krijgen. Door bijvoorbeeld vaker plantaardig te eten, train je je smaakpapillen om deze smaken juist de voorkeur te geven. Hmm, doe nog maar een worteltje!