Lees de blog van onze directeur Ralph Markwat over de rol van een gezonde schoolkantine, juist in coronatijd.
Ook nu de scholen weer open zijn, blijven veel kantines gesloten. Buitengewoon vervelend, niet alleen voor onze ondernemers. Het draait om contact met een jonge doelgroep en ze te helpen met het maken van keuzes. En dat gaat overigens niet alleen maar over eten en drinken; aan de ‘kantinejuf’ wordt namelijk van alles verteld. Nu we er niet meer zijn, zien we kinderen niet lunchen of drinken; brood van huis is niet in alle gezinnen gegarandeerd.
Scholieren en studenten gezonde keuzes laten maken valt in ‘normale’ omstandigheden al niet mee. Supermarkten stunten met energydrinks en ongezonde producten; vier croissants voor een euro of een tweede saucijzenbroodje voor de helft van de prijs zijn acties die regelmatig voorbijkomen. Campagnes waarmee jongeren in de daluren van de buurtsuper worden gelokt met ongezonde producten die wij al jaren niet meer verkopen. We gaan in gesprek met supermarkten en soms behalen we daarmee resultaat. Maar in coronatijd is de opgaaf om scholieren gezonde keuzes te laten maken uitdagender dan ooit. De toeloop in groepjes naar verlokkingen in de supermarkt dragen niet bij aan een gezonder eetpatroon, maar ook niet aan de bestrijding van Corona. Zicht en controle is er buiten bereik van school niet meer. De functie van een schoolkantine zou juist in deze tijd buitengewoon relevant kunnen zijn op alle scholen.
Alleen samen krijgen we een gezond eetklimaat op school onder controle
Met Covid wordt het belang van gezondheid en het voorkomen van overgewicht nog maar eens onderstreept. De basis om gezond te eten en te leven begint in je jeugd. Verkeerde routines of een valse start verhogen de kans op overgewicht op latere leeftijd. Een Amsterdams onderzoek wijst uit dat tot soms wel 20% van de kinderen in bepaalde buurten al op jonge leeftijd ernstig overgewicht hebben. In onze Vital schoolkantines zien we dat het anders kan. Wij hanteren de regel dat 60 tot 80% van het aanbod een gezonde keuze is. Ook stimuleren wij het eten van gezonde producten door juist die producten in prijs en plaats in de counter te profileren. Maar belangrijker nog is dat we studenten en leerlingen informeren en laten meedoen. Daarnaast voeren we actief het gesprek met schooldirecties hoe er meer aandacht kan komen voor gezonde voeding op school.
Vital on a mission: bijdragen aan een gezonde generatie
Gelukkig kunnen we op een aantal scholen of in mini-foodtrucks of in noodlokalen onze producten aanbieden. Als we weer volledig kunnen openen voor een totale doelgroep, zullen we even moeten opkrabbelen na een jaar zonder inkomen. Maar ik weet zeker dat de Vital-ondernemers de missie heel snel weer kunnen oppakken. Want die miljoenen coronakilo's moeten er snel weer af!
Wilt u als school net als wij bijdragen aan een gezonde generatie? We gaan graag met u in gesprek om onze ideeën te delen. Want alleen samen krijgen we een gezond eetklimaat op school onder controle. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.
Ralph Markwat - directeur FHC Formulebeheer