• darkblurbg
  • darkblurbg

Internationale Dag van de Culturele Diversiteit.

Published: 20-05-2021

Vandaag is het de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit, voor Vital zeer belangrijk. Deze dag wordt ieder jaar op 21 mei door UNESCO georganiseerd. Een dag om stil te staan bij het belang en het begrip van de waarden van culturele diversiteit en hoe we 'samen kunnen leven'. UNESCO promoot het vergroten van het belang tussen cultuur en ontwikkeling, en heeft daarom deze Dag uitgeroepen.

Middelbare scholen zijn hét voorbeeld van een verzameling kinderen die in allerlei opzichten van elkaar kunnen verschillen, het wordt immers door ieder kind in Nederland bezocht. Een plek waar je te maken krijgt met diversiteit onder kinderen. Verschillen in leeftijd, geslacht, kleur haar, lichaamslengte en huidskleur. Daarnaast zijn er verschillen die vallen onder sociale klasse, opleidingsniveau van ouders en gezinssamenstelling. Maar ook verschillen in karakter, interesses, leerstijl, aanleg, persoonlijkheid, competities en eetgewoontes. Door de veranderende samenstelling in de Nederlandse bevolking en dus van de klas, spelen de verschillen in de culturele achtergrond vaak een belangrijke rol.  
 
Bij Vital vinden wij het belangrijk dat iedereen zich gezien voelt. Wij willen dat leerlingen en medewerkers zich thuis voelen bij ons en daarom geven wij op maat ruimte in onze aanpak en aanbod aan de invloeden van de verschillende eetculturen die de gemeente van een school en de regio vertegenwoordigen. Het is niet alleen Hollands eten wat de pot schaft, maar bijvoorbeeld ook Surinaams, Marokkaans, Turks en Mediterraans. Daarnaast geven wij ook ruimte aan verschillende voedingsvoorkeuren en wensen, zoals vegetarisch, veganistisch, Halal, allergenen en glutenvrij. Iedere cultuur heeft mooie verhalen, mensen en rituelen en alleen wanneer we ons openstellen en onbevooroordeeld luisteren naar de ander ontstaat er begrip, respect en verbinding.