• darkblurbg
  • darkblurbg

Klaar voor een nieuw schooljaar

Published: 11-08-2021

De start van een nieuw schooljaar komt in zicht. Een lichtpunt na een donkere periode! Hoewel veel van de schoolkantines vorig jaar noodgedwongen deuren gesloten moesten houden waren bepaalde thema’s binnen schoolcatering volop in beweging. Gezondheid, duurzaamheid en Corona waren onderwerpen die de hoofdrol speelden. Hoe gaan wij met deze onderwerpen om binnen Vital?

De grote C

Iets waar we het afgelopen jaar niet omheen konden. Corona. De reden dat veel scholen noodgedwongen moesten kiezen om schoolkantines gesloten te houden. Een aantal GGD’s bespreekt momenteel met middelbare scholen in hun regio of er vanaf aankomend schooljaar bij scholen kan worden gevaccineerd of dat er voorlichting kan worden gegeven, schrijft De Volkskrant. Zo willen zij de vaccinatiegraad opkrikken onder 12- tot 18-jarigen. Tot nu toe heeft slechts 43 procent van deze leeftijdsgroep zijn eerste prik gehad. Gelijktijdig hebben wij een toenemende concurrentie van bezorgplatforms ondervonden, die mede door gesloten schoolkantines in een sneltreinvaart de weg naar het schoolplein gevonden hebben. Des te meer reden voor ons om te zorgen dat wanneer leerlingen en medewerkers aanwezig zijn het een feestje moet zijn om iets in de kantine te halen. Dit door een aantrekkelijke manier van presenteren en een snelle manier van bestellen. Zo hebben we onder ander geëxperimenteerd met een ‘’skip the line’’ methode om sneller geholpen te worden.

Gezondheid

Gezond eten op school staat ieder jaar weer meer in de belangstelling. Corona heeft er voor gezorgd dat we steeds meer gaan inzien dat een gezond lichaam belangrijk is om virussen en ziektes buiten de deur te houden. Bij Vital proberen we om juist niet met een belerend vingertje te wijzen naar onze  gasten wat ze wel of niet ‘’moeten’’ eten. We proberen op een leuke manier te verleiden tot gezonde keuzes. Denk hierbij aan nudging, krasacties of marketingmaterialen die meer vertellen over het effect van gezond eten op je lichaam.

Duurzaamheid

Een van de belangrijkste trends op het gebied van catering is dit jaar toch wel duurzaamheid.
Een duurzame catering past binnen het streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen facility management. Afgelopen jaar zijn er grote stappen gemaakt door het verbod op klein plastic wegwerpartikelen en de invoer van statiegeld op kleine PET flesjes.  Omdat wij binnen Vital duurzaam, gezond, vers en lekker eten zo belangrijk vinden werken we zoveel mogelijk met ingrediënten uit de regio. Zo voeren we op een school in Amstelveen bijvoorbeeld broodjes geitenkaas die vers gemaakt is op de Geitenboerderij in het Amsterdamse bos. Maar ook luisteren we naar onze gasten. Waar is behoefte aan? Want door op deze behoefte in te spelen hebben we niet alleen blije gasten maar hoeven we ook minder weg te gooien. Daarnaast stimuleren wij onze gasten op allerlei manieren om vaker te kiezen voor plantaardige producten. Het aandeel plantaardige producten laten groeien ten opzichte van het aandeel dierlijke producten is belangrijk om de CO2 voetafdruk per lunchgast te reduceren. Ten slotte werken we bij Vital onder andere met een Zero Waste methode waarbij we minder afval produceren. Dankzij een goede productieplanning blijft er aan het einde van de dag niet te veel over waardoor er weinig derving plaatsvindt.