• darkblurbg
  • darkblurbg

Vital4Skool wint 8 gouden en 1 zilveren schaal

Published: 19-04-2019

Op dinsdag 16 april reikt het Voedingscentrum 8 gouden en 1 zilveren schaal uit aan Vital4Skool. Dat het Voedingscentrum de prijzen heeft uitgereikt op 16 april is geen toeval. Het was de dag van de gezonde schoolkantine. Deze dag is in het leven geroepen door het Voedingscentrum met het doel extra aandacht te geven aan gezonde voeding op scholen.

Dit jaar deed het dat op bijzondere wijze: het ging heel Nederland door om in één dag maar liefst 168 schalen uit te reiken. Het Voedingscentrum ging daarbij ook 9 scholen van Vital4Skool langs om de ondernemers persoonlijk te feliciteren.

Gouden schalen voor vier Vital-ondernemers

Trias College Wilco de Waal en Nicole CornelissenEén van de grootste winnaars is Wilco de Waal, ondernemer van 11 Vital4Skool-kantines. Eerder dit jaar wist hij al drie gouden schalen te bemachtigen. Op 16 april ontving hij vijf schalen en hij telt daar op 17 april nog één bij op. Daarbij komt hij op een totaal van negen gouden schalen voor 2019.

“De reacties van de leerlingen zijn leuk,” aldus De Waal. Ook van ouders ontvangt hij positieve reacties. “Als je met ouders spreekt merk je toch wel dat ze bekend zijn met de kantine en dat ze het fijn vinden dat deze er is. Ze geven dan aan dat ze hun kind geld meegeven om wat te halen in onze kantine.”

Voor zijn succes in het behalen van de schalen wijst De Waal naar Nicole Cornelissen, verantwoordelijk voor de catering op de 11 schoolkantines. “Nicole is hier voor mij heel belangrijk voor. Zij heeft zich verdiept in de materie en heeft goed contact met het Voedingscentrum.”

Ook Naomi Jansen van Vital4Skool in rsg de Borgen mocht de prestigieuze prijs ontvangen. Zij startte begin dit jaar haar schoolkantine en wist na drie maanden al de gouden schaal te bemachtigen. “Het is toch een leuke prestatie dat je de kantine tot op het hoogste niveau tilt met je gezonde producten. Dat is voor mij een bevestiging dat het niet zomaar een kantine is maar dat er bewust nagedacht wordt over voeding”, aldus Jansen.

Andere ondernemers die met een schaal naar huis gingen waren Ayse Kilic van de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp en Lyceum Sancta Maria en Gemma van Veen van Corlaer College in Nijkerk.

De winnende Vital4Skool scholen die op 16 april de schaal hebben mogen ontvangen, zijn:

  • KSH Hoofddorp in Hoofddorp
  • Lyceum Sancta Maria in Haarlem
  • rsg de Borgen in Leek
  • Compaen in Zaandam
  • Zuiderzee College in Zaandam
  • Trias College in Krommenie
  • Bertrand Russell College Popelstraat in Krommenie
  • Bertrand Russell College Erasmusstraat in Krommenie
  • Corlaer College in Nijkerk (zilveren schaal)

Op 17 april volgde de kers op de taart: het Amsterdams Lyceum van Wilco de Waal kreeg de gouden schaal.

Wat is de gouden schaal?

Naomi Jansen rsg de borgen leek 6 (1)Ontvangt een kantine de gouden schaal dan biedt het meer dan 80 procent producten aan die een betere keuze zijn. Bij een zilveren schaal ligt dit percentage op minimaal 60 procent. Betere keuzes zijn bijvoorbeeld het aanbieden van suikervrije dranken en volkoren broodjes in plaats van witte bollen. Voor de schalen kijkt het Voedingscentrum naar de aangeboden broodjes, tussendoortjes en drinken, maar ook naar de uitstraling om zo te beoordelen welke voeding een kantine promoot. Op deze wijze stimuleert het Voedingscentrum gezond eten onder jongeren.

Vital4Skool als franchiseformule focust zich op gezonde voeding, maar wil ook dat leerlingen lekker kunnen eten. Het probeert daarmee de juiste balans te vinden tussen lekker en gezond. Tevens focust de formule zich op bewegen onder jongeren en goed water drinken. Dit laatste doet het door gratis watertappunten aan te bieden. Ook voor de toekomst zet Vital4Skool verder in op het aanbieden van gezonde producten om gezond eten onder jongeren te stimuleren.