• darkblurbg
  • darkblurbg

Amsterdams Lyceum - Amsterdam

Published: 16-03-2018

Charles France - Amsterdams Lyceum - Amsterdam. Het Amsterdams Lyceum is het oudste lyceum van Nederland. Een verbouwing maakte plaats voor een nieuwe ondergrondse kantine. Charles France, bestuurssecretaris van het Amsterdams Lyceum vertelt meer over de verbouwing en de samenwerking met Vital4Skool.

Het Amsterdams Lyceum is het oudste lyceum van Nederland. Een verbouwing maakte plaats voor een nieuwe ondergrondse kantine.

 

Oudste lyceum van Nederland

Bestuurssecretaris Charles France vertelt: “Het Amsterdams Lyceum is het oudste lyceum van Nederland. De school zit sinds 1920 in een pand aan het Valeriusplein en sinds 2002 heeft het monument een nieuwe zijvleugel. Iets meer dan 10 jaar later ontstond het idee om deze twee zijden van de school via een ondergrondse kantine met elkaar te verbinden. Hiermee zou ruimte voor een kantine worden gecreëerd en ook het verzakkingsprobleem van het huidige gebouw worden opgelost. Begin 2016 was het zover en opende de ondergrondse Vital4Skool kantine.”

 

Vital4Skool mee vanaf de tekentafel

Vital4Skool heeft vanaf een vroeg stadium meegewerkt aan het verbouwingsproces. Ook daarover is France enthousiast. “Bij het inrichten van de nieuwe leerlingenverblijfsruimte werd al vrij snel duidelijk dat het goed is om ook de toekomstige cateraar vanaf de tekentafel bij de plannen te betrekken. In ons geval was dat zo’n anderhalf jaar voor de opening. Het is van belang voor de school, plannen en voortgang, maar ook voor de cateraar zelf. Dit om te voorkomen dat er achteraf bouwkundige wijzigingen doorgevoerd moeten worden omdat de ruimte of routing niet werkt voor de cateraar.”

 

Het bieden van verantwoorde, lekkere voeding is een kerntaak

Maar waarom is het kiezen voor een gezonde schoolkantine dan zo van belang? “Een kantine runnen is geen kernactiviteit van een school, maar in steeds meer belangrijkere mate behoort het bieden van verantwoorde, lekkere voeding wel tot de kerntaak. Ook wij vinden dit als school belangrijk. Dan moet je ervoor kiezen om gedegen en betrouwbare expertise van buiten naar binnen te halen. De tijd van smoezelige counters waar de conciërge voorverpakte en ongezonde producten verkoopt, kan echt niet meer! De nieuwe locatie is vormgegeven conform de actuele huisstijl van Vital4Skool. Als school realiseren we hiermee een bijzondere, gezonde schoolkantine met veel aandacht voor versbeleving, sfeer en routing. Een ontmoetingsruimte waarin de gast centraal staat en kan genieten van lekker eten.”