• darkblurbg
  • darkblurbg

Gerard & Marion Verhoef - Ondernemers

Published: 27-03-2018

Gerard & Marion Verhoef - Van cafetariaondernemers naar Gezonde School cateringondernemers.

 

Schoolcateringondernemer Gerard Verhoef maakte bijna tien jaar geleden de stap van Family Cafetariaondernemer naar Vital4Skool ondernemer. Samen met zijn vrouw beheren ze ondertussen zo’n elf schoollocaties*.

Gerard en Marion Verhoef zijn Vital4Skool cateraars van het eerste uur. “In de cafetaria maak je elke dag opnieuw heel veel uren. We wilden blijven ondernemen, maar ook wat gas terugnemen. Vital4Skool is ontstaan vanuit passie voor lekker eten en drinken, maar ook de werkuren van 09:00u tot 14:00u spraken ons erg aan. We waren destijds de eerste Vital4Skool ondernemers. Je werkt als zelfstandig ondernemer en bent dus zelf verantwoordelijk voor het resultaat”, aldus Verhoef.

 

Jongeren zijn gasten

“Onze gasten zijn leerlingen binnen het voortgezet onderwijs. We spreken nooit over jeugd of schooljeugd: onze klanten zijn gasten. Gasten naar wie je goed moet luisteren en waarnaar je heel goed moet kijken om aan te kunnen sluiten op hun specifieke wensen. Het is een volwaardige groep gasten en zo moet je ze ook benaderen. Dat onze gasten het vanwege hun jonge leeftijd vooral moeten hebben van zakgeld of wat lunchgeld klopt, maar het is ook een groep waarvan je weet dat er elke schooldag duizend of meer van in je winkel aanwezig zijn. Als cafetariaondernemer moet je veel energie en geld investeren om dergelijke aantallen binnen te halen.”

 

Managende ondernemer

“Ondernemen als schoolcateraar houdt in dat tijdens de vakanties je geldstroom stopt. Om te verdienen plus een reserve op te bouwen is één school met duizend tot tweeduizend leerlingen te klein. Wij werken met elf locaties en staan zelf niet meer op de vloer. Onze werkzaamheden zijn verschoven naar die van manager. Elke locatie zien we als winkel. Onze medewerkers werken zelfstandig van inkoop tot verkoop. Op de scholen zelf zijn we te gast. Er is geen eigen pand en een minimaal aan inventaris wat de investeringen relatief laag houdt. Snacks worden bereid in de oven. Een ander groot verschil ligt in de voorbereidende werkzaamheden. Voorbereiding is alles, want de gast heeft maar twintig minuten pauze. Ook moet je anders leren rekenen. Als schoolcateraar werken we met lagere brutomarge dan in de horeca normaal is. Op scholen moeten de prijzen namelijk aantrekkelijk zijn. Niet alleen voor de (jonge) gast, maar ook voor het schoolpersoneel. Je wilt graag dat ze elke dag bij jou komen eten. En dat lukt. Schoolcatering is een groeimarkt. Niet alleen de jongere gast raakt meer en meer geïnteresseerd in ‘lekker verantwoord’, maar ook scholen zijn op zoek naar een oplossing waarbij ze worden ontzorgd in de vraag naar (het aanbieden van) verantwoorde, verse en lekkere voeding.”

 

* Gerard en Marion Verhoef zijn ondernemers van Vital4Skool kantines op onder andere de volgende locaties: Willem Blaeu College (Alkmaar), Jac. P. Thijsse College (Castricum) en Montessori College (Aerdenhout).