• darkblurbg
  • darkblurbg

Kennemer Lyceum - Overveen

Published: 16-03-2018

Erik van der Vaart - Kennemer Lyceum - Overveen. Door een nieuwbouwproject kreeg het Kennemer Lyceum de mogelijkheid om de kantine naar eigen inzicht in te richten. “Dat was voor ons de ideale uitgangspositie om de nieuwe start te maken”, vertelt rector Erik van der Vaart. Lees hier meer over zijn ervaring.

Door een nieuwbouwproject kreeg het Kennemer Lyceum de mogelijkheid om de kantine naar eigen inzicht in te richten. “Dat was voor ons de ideale uitgangspositie om de nieuwe start te maken”, vertelt rector Erik van der Vaart. “Er is een prettige, vriendelijke uitstraling ontstaan waar leerlingen zich prettig voelen en die helemaal aan onze verwachtingen voldoet.”

 

Leerlingen moesten wennen aan omslag

“Voor de start met Vital4Skool was er toch een teveel aan ‘vet en niet oké’ voedsel in het aanbod. Leerlingen hebben even moeten wennen aan de gemaakte omslag. Kiezen voor vers en lekker is een proces waar je leerlingen in moet meenemen. We hebben geleerd dat het werkt om leerlingen met wat gerichte dwang mee te nemen om ze te sturen richting die bewuste keus. Een belangrijke stap hierin is de keus voor een open vitrine geweest, met daarin een uitstraling van groenten, fruit en verse broodjes. Met een frisse, kleurrijke en aantrekkelijke presentatie bereik je dat de leerlingen zich aangetrokken voelen tot de juiste producten.

Over de jongeren op school vertelt hij dat ze de drempel tot een verantwoorde keus zo laag mogelijk proberen te maken. “Met een eigen moestuin wordt een stukje bewustwording gecreëerd. De producten uit eigen tuin worden in de zomer aangeboden in de kantine, denk aan aardbeien of appeltjes. We zien dat de jongeren het leuk vinden te tuinieren, maar laten we het niet romantiseren: ze blijven vooral kiezen voor wat lekker is.”

 

Schoolcatering overlaten aan professionals

Verder vertelt hij dat dat hij blij is met een vertrouwd gezicht. “Onze leerlingen zijn betrokken bij de schoolkantine, maar schoolcateraar is toch wel een vak wat je moet overlaten aan de echte professionals. We werkten al jaren tot grote tevredenheid met uitbater Gerard Verhoef, die onder de Vital4Skool paraplu is gaan werken. Er is een andere kantine met een ander aanbod gekomen, maar het vertrouwde gezicht achter de counter is gebleven.